Të pa-kategorizuara

Numri i fundit 1/2023

9 Shkurt, 2024 Të pa-kategorizuara

1/2023

ARTIKUJ

Edmond Malaj
Përpjekjet e para të Balshës III dhe të nënës së tij, Helenës, për marrjen e Shkodrës me rrethina në fillim të shek. XV

Etleva Lala
Gjon Gazulli, mjeshtri i rrjeteve sociale në Mesjetën e Vonë

Gentrit Smakaj
Komiteti “Bashkim dhe Përparim” dhe shqiptarët në vitet 1908-1912

Armend Mehmeti
Midis dëbimit dhe asimilimit. Përpjekjet për shpërnguljen e shqiptarëve nga Kosova. Konventa turko-jugosllave e vitit 1938

Gjon Boriçi
Një vështrim në terma politiko-ekonomikë ndërmjet Shqipaërisë dhe Jugosllavisë në periudhën 1945-1949 (Pjesa e parë, janar 1945 – qershor 1947)

Beqir Meta & Hasan Bello
Emigracioni shqiptar pas Luftës së Dytë Botërore

Etleva Smaçi
Diplomacia ushtarake kineze në kuadër të marrëdhënieve Shqipëri-Kinë: Një trajtesë nga arkivat shqiptare

Erjon Papagjoni
Viti 1967 – Historia e goditjes së organizuar mbi fenë dhe institucionet e saj

Hamit Kaba
Tentativat e Britanisë së Madhe për të normalizuar marrëdhëniet me Shqipërinë në dekadat e fundit të shek. XX

Besim Qeriqi
Gazimestani, lindja e një miti

MATERIALE SHKENCORE E KUMTESA

Halim Purellku
Shtrirja e Kryengritjes shqiptare e vitit 1912 në krahinën e Dibrës

DOKUMENTE

Emine Arifi – Bakalli
Porositë e Mbretit Zog drejtuar Jugosllavisë apo premisat bazë për marrëdhënie të mira fqinjësore shqiptaro-jugosllave

Numri i fundit 1/2022

23 Dhjetor, 2022 Të pa-kategorizuara

1/2022

ARTIKUJ

Etleva Lala
Fuqizimi i Mbretërisë së Arbërisë nga Selia e Shenjtë (5-30)

Alvin Saraçi
Roli ndërmjetësues i tregtarëve nga Shqipëria e Jugut si faktor i rëndësishëm për tregtinë veneciane (31-50)

Edmond Malaj
Marrëdhëniet tregtare ndërmjet Raguzës dhe shqiptarëve gjatë periudhës osmane nën dritën e disa autorëve (51-74)

Eduart Caka, Rudenc Ruka, Eduard Shehi
Fillesat e gërmimeve arkeologjike të shpëtimit në Shqipëri nga këndvështrimi i dokumenteve zyrtare osmane: rasti i Konakut të Durrësit (75-98)

Artan R. Hoxha
Ideologjia, politika dhe historia: rasit i Kryengritjes së Shqipërisë së Mesme (1914-1915) (99-124)

Sali Kadria
Fillesat e organizatës së fshehtë politike “Krahu Kombëtar” (Klika) – Largimi i Ahmet Zogut prej saj (125-150)

Gjon Boriçi
Kreditë sovjetike akorduar Shqipërisë në periudhën 1945-1960 (151-176)

Afrim Krasniqi
Tri dekada pas: një përmbledhje tranzicioni për Shqipërinë (177-200)

MATERIALE SHKENCORE E KUMTESA 

Edmond Malaj
Kronika e Shkodrës 1831-1839, nga dom Zef Bubçi, famullitar i Shkodrës (Transkriptimi, përkthimi dhe shënimet punuar nga Injac Zamputi, Tiranë 1977) (201-228)

Marenglen Verli
Reduktimi drastik i popullsisë shqiptare në Kosovë dhe në viset e tjera gjatë viteve 1912-1921 (229-236)

Hamit Kaba
1943-1944: Shqiptarët dhe projekti britanik për zbarkim në Shqipëri (237-248)

RECENSIONE

Beqir Meta
Albana Mema: Institucionet përfaqësuese në Shqipëri (1920-1924)”, ASA, Instituti i Historisë, Tiranë: Kristalina-KH, 2021, 484 f. (249-252)

Numri i fundit 3-4/2021

14 Qershor, 2022 Të pa-kategorizuara

3-4/2021

ARTIKUJ

Edmond Malaj
Lufta antiosmane dhe marrëdhëniet e Skënderbeut me Janosh Huniadin dhe të birin e tij, Matias Korvinin (7-32)

Mead Osmani
Struktura arkitekturore e sanxhakut të Nishit gjatë periudhës osmane (33-56)

Eduart Caka
Një vështrim i përgjithshëm i kontributit të vakëfeve te medresetë në Shqipëri gjatë periudhës osmane (57-74)

Alban Lauka, Ardian Muhaj dhe Gjergj Bojaxhi 
Prejardhja e fiseve Krasniqe e Nikaj nën dritën e të dhënave gjenetike, historike dhe traditës burimore (75-96)

Beqir Meta
Shtetëzimi i shkollave private greke dhe reagimi i minoritetit (97-124)

Hasan Bello
Kisha katolike në vitet e Luftës së Dytë Botërore (125-142)

Edon Qesari
Një légion étrangère mes shqiptarësh: historia e Batalionit “Antonio Gramsci” (1943-1944) (143-168)

Artan R. Hoxha
Demonstratat në Kosovë në vitin 1981 dhe nacionalizmi i regjimit komunist të Tiranës – një analizë e shtypit shqiptar (169-194)

Sylë Ukshini
Ndërhyrja ushtarake e NATO-s në Kosovë: rast precedent apo përjashtim? (195-224)

MATERIALE SHKENCORE E KUMTESA 

Oliver Jens Schmitt
Hyrje në dokumentet arkivore austrohungareze për vilajetin e Kosovës 1870-1914 (225-256)

Marenglen Verli
Situata demografike, etnike, fetare etj., në viset e “shqiptarëve të veriut” në vitin 1877, sipas vlerësimit të diplomacisë austro-hungareze dhe një vështrim mbi shpërnguljet nga sanxhaku i Nishit (257-268)

Ledia Dushku
Figura e Gjergj Kastriotit – Skënderbeut dhe perceptimi për turqit osmanë në diskursin e Qeverisë së Përkohshme të Vlorës (269-280)

Sali Kadria
Zhvillimet brenda nacionalizmit shqiptar në vitet 1920-1921 (281-296)

Bashkim Boseta
Zgjedhjet për Asamblenë Kushtetuese të vitit 1928 (297-310)

Zymer Ujkan Neziri
Demonstratat e vitit 1968 në Kosovë, Maqedoni e Mal të Zi dhe çështja kombëtare shqiptare (311-322)

Nuridin Ahmeti
50 vjet “Gjurmime albanologjike” – seria e shkencave historike (323-330)

RECENSIONE

Sonila Boçi
Memli Krasniqi: “Kosova (1981-1989): fillimi i shpërbërjes së RSF të Jugosllavisë”, Instituti Albanologjik, Prishtinë: 2021, 358 f. (331-337)

 

Numri i fundit 1-2/2021

23 Shkurt, 2022 Të pa-kategorizuara

1-2/2021

ARTIKUJ

Edmond Malaj
Marrëdhëniet ekonomike dhe tregtare ndërmjet Raguzës dhe trojeve arbërore (7-36)

Alvin Saraçi
Marrëdhëniet tregtare të Shqipërisë me Venecian ndërmjet portit të Durrësit në kapërcyell të shekujve XVII-XVIII (37-68)

Ledia Dushku
Nga të mandatuar në kohë lufte, në të zgjedhur në periudhë paqeje: një qasje krahasuese e tipareve të përfaqësimit në Kuvendin Kombëtar të Vlorës dhe Parlamentin e vitit 1921 (69-90)

Sali Kadria
Gjendja e rëndë ekonomiko-financiare e Shqipërisë dhe përpjekjet e qeverisë shqiptare për sigurimin e një këshilltari financiar britanik (1921-1922) (91-114)

Albana Mema
Kriza institucionale dhe karakteri i qeverisë së Fan Nolit (115-136)

Emine Arifi Bakalli
Përballja e Shqipërisë me pozitën e shqiptarëve në Jugosllavi (1935). Turqia partner real për mundësinë e dëbimit masiv të shqiptarëve (137-164)

Blerina Kuqi
Shkollat katolike gjatë pushtimit italian (prill 1939-shtator 1943) (165-192)

Sonila Boçi
Situata politike në Shqipëri (tetor-dhjetor 1943): rezistencë, bashkëpunim e luftë civile (193-228)

Hamit Kaba
Kosova në kryqëzim gjeopolitik: Shqipëria, Jugosllavia dhe Fuqitë e Mëdha (1945-1948) (229-260) 

Erjon Papagjoni
Marrëdhënia juridike e komuniteteve fetare me shtetin shqiptar – Statutet 1949-1950 (261-286)

Gjon Boriçi
Përpjekjet e qeverisë shqiptare për të arritur industrializimin e vendit me anë të veprave të fundit madhore nga Kina në Shqipëri (1966- 1973) (287-312)

Sabit Syla
Lufta e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës në zonën operative të Shalës dhe humbjet e forcave serbe (313-350)

MATERIALE SHKENCORE DHE KUMTESA 

Edmond Malaj
Dy monografi të panjohura gjermane të gjysmës së parë të shekullit XIX mbi figurën e Skënderbeut (351-378)

Marenglen Verli
Refleksione për qëndrimin e shqiptarëve në revoltën e dimrit të viteve 1944-1945 në demonstratat e viteve 1968, 1981 e 1989 dhe në luftën e Kosovës të viteve 1998-1999 (379-392)

Anton Panchev
Sali Kadria: Nacionalizmi shqiptar në vitet 1912-1924, ASA, Instituti i Historisë, Tiranë: Kristalina-KH, 2019, 680 f. (393-403)

 

Numri i fundit 3-4/2020

12 Janar, 2022 Të pa-kategorizuara

3-4/2020

ARTIKUJ

Ardian Muhaj
SKLLAVËRIA NË TERRITORET SHQIPTARE GJATË ANTIKITETIT TË VONË DHE MESJETËS SË HERSHME (5-28)

Edmond Malaj
KASTRIOTËT DHE RAGUZA (29-60)

Eduard Shehi & Rudenc Ruka & Eduart Caka
SHËNIME MBI FORTIFIKIMET E DURRËSIT NË PERIUDHËN OSMANE (61-116)

Albana Mema
ZGJEDHJET E PARA POLITIKE NË SHQIPËRI (PRILL 1921) (117-146)

Beqir Meta
SHKOLLAT E MINORITETIT GREK NË VITET 1925-1930 (147-170)

Sonila Boçi
PARTIA KOMUNISTE E SHQIPËRISË DHE BALLI KOMBËTAR GJATË MUAJVE GUSHT-SHTATOR 1943 (171-196)

Ledia Dushku
“ARMIK I PUSHTETIT POPULLOR” QË SHKENCËRISHT “PUNON PËR NE”: SHTETI KOMUNIST DHE STUDIUESI EQREM ÇABEJ (1944-1954) (197-222)

Sabit Syla
LUFTA E USHTRISË ÇLIRIMTARE TË KOSOVËS NË ZONËN OPERATIVE TË SHALËS DHE HUMBJET E FORCAVE SERBE (223-248)

Gjon Boriçi
VEPRAT E PARA TË MЁDHA TË NDЁRTUARA NЁ SHQIPЁRI ME KREDITЁ KINEZE (1963 – 1965) (249-270)

MATERIALE SHKENCORE E KUMTESA

Marenglen Verli
SHABAN POLLUZHA DHE REVOLTA E DRENICËS (271-284))

Sali Kadria
VEPRIMTARIA KOMBËTARE E DIASPORËS SHQIPTARE NË SHTETET E BASHKUARA TË AMERIKËS (SHBA) GJATË VITEVE 1912 – 1924 (285-294)

NEKROLOGJI

Hamit Kaba
PROF. DR. DEMIR DYRMISHI (1940-2020) (295-298)

Marenglen Verli
PROF. DR. ADEM MEZINI (1941-2020) (299-302)

Eduart Caka
DR. NURI DRAGOJ (1951-2020) (303-305)

 

Numri i fundit

7 Dhjetor, 2021 Të pa-kategorizuara

3-4/2019

ARTIKUJ

Edmond Malaj
PRANIA DHE VEPRIMTARIA E KLERIT SHQIPTAR NË RAGUZË GJATË MESJETËS (7-36)

Gjon Berisha
MARRËDHËNIET E GJERGJIT II STRAZIMIR BALSHËS ME REPUBLIKËN E RAGUZËS (37-58)

Ardian Muhaj
PROJEKTE KUNDËROSMANE NË SHEK. XVI-XVII MES FANTAZISË, INTERESIT DHE REALITETIT (59-80)

Ledia Dushku
ZBATIMI NË TERRENIN SHQIPTAR I PARITETIT EKONOMIK HABSBURGO-ITALIAN (1912-1914) (81-106)

Sali Kadria
QËNDRIMI I AUTORITETEVE AUSTRO-HUNGAREZE NDAJ POPULLSISË DHE KLERIT MYSLIMAN SHQIPTAR GJATË VITEVE 1916-1918 (107-132)

Beqir Meta
PAKICA  MALAZEZE, ROMËT DHE HEBRENJTË GJATË VITEVE 1925-1939 (133-160)

Hamit Kaba
REFUZIMI I SHTETEVE TË BASHKUARA TË AMERIKËS PËR TË NJOHUR QEVERITË E DALA NGA KONGRESI I PËRMETIT DHE MBLEDHJA E BERATIT (MAJ-NËNTOR 1944) (161-188)

Ana Lalaj
IMPLIKIMET E SHTETIT SHQIPTAR NË LUFTËN CIVILE NË GREQI (1946-1949) (189-216)

Gjon Boriçi
DORËHEQJA E DETYRUAR E ENVER HOXHËS SI KRYEMINISTËR I RPSH-SË DHE KREDIA E PARË KINEZE AKORDUAR SHQIPËRISË (1954) (217-240)

Afrim Krasniqi
TREGIMI I PA(PLOTË) MBI PAVARËSINË: RISHKRIMI I HISTORISË DHE SJELLJA SHTETËRORE PAS VITEVE ’90 (241-264)

MATERIALE SHKENCORE E KUMTESA

Halit Shabani
ZENEBISHËT DHE DELVINA, ALEATË TË SKËNDERBEUT NGA “ARBËRIA E POSHTME” (265-270)

Pranvera Teli-Dibra
PAKTI I DYTË I TIRANËS, NËNTOR 1927, NË POLITIKAT RAJONALE BRITANIKE (271-282)

Petrit Nathanaili
KONCEPTE   TË   ELITËS   DREJTUESE TË SHQIPËRISË STALINISTE MBI INTEGRIMIN EVROPIAN (283-298)

Memli Krasniqi
JOSIP BROZ TITO DHE STATUSI I KOSOVËS 1967-1974 (299-308)

DOKUMENTE

Edmond Malaj
GJENEALOGJIA E KASTRIOTËVE SIPAS KARL DU FRESNE DUKANXHE (309-316)

Edmond Malaj
MARINI NGA ULQINI, DIPLOMAT I BALSHAJVE DHE  KRYEIPESHKËV I TIVARIT (1396-1420) (317-326)

RECENSIONE

Ledia Dushku
FATMIRA MUSAJ: REPUBLIKA SHQIPTARE (1925-1928), AKADEMIA E STUDIMEVE ALBANOLOGJIKE, INSTITUTI I HISTORISË, TIRANË: 2018, 774 F. (327-330)

Hasan Bello
SADIK MEHMETI: SHKOLLAT DHE ARSIMI NË KOSOVË 1830-1912, INSTITUTI   ALBANOLOGJIK, PRISHTINË: 2019, 422 F. (331-334)

Hasan Bello
FITIM RIFATI: KOSOVA GJATË LUFTËS SË PARË BOTËRORE 1914-1918, INSTITUTI I HISTORISË-PRISHTINË, PRISHTINË: 2019, 410 F. (335-337)

 

2024 © Institutet dhe qendrat e Albanologjisë. TË GJITHA TË DREJTAT TË REZERVUARA. POWERED BY WEBART.AL