Numri i fundit 3-4/2021

14 Qershor, 2022 Të pa-kategorizuara

3-4/2021

ARTIKUJ

Edmond Malaj
Lufta antiosmane dhe marrëdhëniet e Skënderbeut me Janosh Huniadin dhe të birin e tij, Matias Korvinin (7-32)

Mead Osmani
Struktura arkitekturore e sanxhakut të Nishit gjatë periudhës osmane (33-56)

Eduart Caka
Një vështrim i përgjithshëm i kontributit të vakëfeve te medresetë në Shqipëri gjatë periudhës osmane (57-74)

Alban Lauka, Ardian Muhaj dhe Gjergj Bojaxhi 
Prejardhja e fiseve Krasniqe e Nikaj nën dritën e të dhënave gjenetike, historike dhe traditës burimore (75-96)

Beqir Meta
Shtetëzimi i shkollave private greke dhe reagimi i minoritetit (97-124)

Hasan Bello
Kisha katolike në vitet e Luftës së Dytë Botërore (125-142)

Edon Qesari
Një légion étrangère mes shqiptarësh: historia e Batalionit “Antonio Gramsci” (1943-1944) (143-168)

Artan R. Hoxha
Demonstratat në Kosovë në vitin 1981 dhe nacionalizmi i regjimit komunist të Tiranës – një analizë e shtypit shqiptar (169-194)

Sylë Ukshini
Ndërhyrja ushtarake e NATO-s në Kosovë: rast precedent apo përjashtim? (195-224)

MATERIALE SHKENCORE E KUMTESA 

Oliver Jens Schmitt
Hyrje në dokumentet arkivore austrohungareze për vilajetin e Kosovës 1870-1914 (225-256)

Marenglen Verli
Situata demografike, etnike, fetare etj., në viset e “shqiptarëve të veriut” në vitin 1877, sipas vlerësimit të diplomacisë austro-hungareze dhe një vështrim mbi shpërnguljet nga sanxhaku i Nishit (257-268)

Ledia Dushku
Figura e Gjergj Kastriotit – Skënderbeut dhe perceptimi për turqit osmanë në diskursin e Qeverisë së Përkohshme të Vlorës (269-280)

Sali Kadria
Zhvillimet brenda nacionalizmit shqiptar në vitet 1920-1921 (281-296)

Bashkim Boseta
Zgjedhjet për Asamblenë Kushtetuese të vitit 1928 (297-310)

Zymer Ujkan Neziri
Demonstratat e vitit 1968 në Kosovë, Maqedoni e Mal të Zi dhe çështja kombëtare shqiptare (311-322)

Nuridin Ahmeti
50 vjet “Gjurmime albanologjike” – seria e shkencave historike (323-330)

RECENSIONE

Sonila Boçi
Memli Krasniqi: “Kosova (1981-1989): fillimi i shpërbërjes së RSF të Jugosllavisë”, Instituti Albanologjik, Prishtinë: 2021, 358 f. (331-337)

 

2024 © Institutet dhe qendrat e Albanologjisë. TË GJITHA TË DREJTAT TË REZERVUARA. POWERED BY WEBART.AL