BOTIME

Jane te shumta veprat e botuara, botimet universitare akademike, botime të monografive, vëllime dokumentare dhe përmbledhje me studime, si dhe shumë artikuj shkencorë, brenda dhe jashtë vendit.

Gjithashtu Instituti i Historisë kryen botimin periodik, revista “Studime historike”.

Botimet Periodike:

  • Në vitet e para të çlirimit botohej “Buletini i Institutit të Shkencave”.
  • Instituti  i Historisë në kuadër  të Universitetit Shtetëror  të Tiranës  botonte   “Buletini i Shkencave Shoqërore” .
  • Që  nga viti 1972, Instituti i Historisë kryen botimin, revista “Studime historike”.
  • Në vitet 1991-1993  Instituti i Historisë në bashkëpunim me  Institutin e Historisë Prishtinë  ka botuar revistën “Kosova” , publikuar në gjuhët shqip dhe anglisht.

Vepra të botuara

Indoktrinimi komunist përmes kulturës, letërsisë dhe artit – Dokumente historike (1945-1968) (Vëllimi I). Përgatitën për botim Beqir Meta, Afrim Krasniqi, Hasan Bello, 395 fq, Tiranë, 2018.

Flamuri i Arbërit: çështja kombëtare, Tiranë: 1967

Dora d’Istria për çështjen kombëtare shqiptare, Tiranë: 1977

Çështja kombëtare në faqet e shtypit të Rilindjes, Tiranë: 1982

Aspekte të Lëvizjes Kombëtare (në letërkëmbimin e Rilindjes), Tiranë: 1988

(A. Kondo, Agim Mehqemeja) Vexhi Buharaja: njeriu, poeti, dijetari: 1920-1987, Berat: 1995

(A. Kondo, Agim Mehqemeja)  Vexhi Buharaja: njeriu, poeti, dijetari: 1920-1987, Berat: 1995

Kosova – Rruga e gjatë drejt vetëvendosjes (1948-1981), Tiranë: 2000

Shqipëria në dokumentet austro-hungareze, korrik-gusht, 1912, Vëll. IV, Tiranë: 2012

Dosjet e Luftës, Studime dhe artikuj shkencorë, Tiranë: 2014

Pranvera e Rrejshme e ’56-s, Tiranë: 2015

Shkrime historike, vëll. I-II, Tiranë: 1986, vëll. IV, Tiranë: 2000

Politika tatimore e shtetit shqiptar (1925-1939), Tiranë: 1999

Federata Panshqiptare “Vatra” (1912-1920), Tiranë: 2002

Tensioni greko-shqiptar (1939-1949), Tiranë: 2002

Greek- Albanian Tension (1939-1949), Tiranë: 2006

Shqipëria dhe Greqia, Paqja e vështirë (1949-1990), Tiranë: 2007

Albania and Greece (1949-1990). The Elusive Peace, Tiranë: 2007

Tragjedia çame, Tiranë: 2007

(B.Meta, Ferit Duka, Marenglen Verli)  Lidhja shqiptare e Prizrenit në dokumentet austro-hungareze, vëll.I, Tiranë, Prishtinë: 2008

The Cham Tragedy, Tirana: 2009

(B.Meta, Hamit Kaba)  Shqipëria në dokumentet austro-hungareze (1912), Vëll. III, Tiranë: 2012

(B.Meta, Muharrem Dezhgiu, Fatmira Musaj)  Shqipëria në dokumentet austro-hungareze 1912, Vëll. V, Tiranë: 2012

Minoritetet dhe ndërtimi kombëtar në Shqipëri (1912-1924), Tiranë: 2013

Historia e shqiptarëve gjatë shekullit XX, Vëllimi I, Tiranë 2017 (Drejtues dhe redaktor shkencor i këtij vëllimi).

Lidhja Shqiptare e Prizrenit në dokumentet austro-hungareze (dhjetor 1879 – qershor 1880), Vëllimi III, Prishtinë 2018 (Redaktor shkencor dhe përgatitës për botim).

Çështje të lëvizjes demokratike e revolucionare shqiptare në vitet 1921-1924 (Përmbledhje referatesh e kumtesash), Tiranë: 1977

Konferenca shkencore e 100-vjetorit të Monarkisë Shqiptare, (Përmbledhje kumtesash me titullMonarkia Shqiptare 1928-1939”. Redaktimi dhe përgatitja për botim Beqir Meta), Tiranë: 2008

International Scientific Conference: 100 Years of Albanian Independence (Konferenca Shkencore Ndërkombëtare e 100-vjetorit të Pavarësisë së Shqipërisë). (Aktet e konferencës me titull  “100 vjet Pavarësi”, Vëll.I,II, (shqip, anglisht). Redaktimi dhe përgatitja për botim nga Beqir Meta, Tiranë: 2015

Indoktrinimi komunist përmes kulturës, letërsisë dhe artit – Dokumente historike (1945-1968) (Vëllimi I). Përgatitën për botim Beqir Meta, Afrim Krasniqi, Hasan Bello, 395 fq, Tiranë, 2018.

Bajram Curri, trajtesa e dokumente, (Përgatitja për botim Burhan Çiraku), Tiranë: 1982

Historiografia dhe ideologjia: Mendimi historik shqiptar mbi Perandorinë Osmane gjatë shek. XX,Tiranë: 2007

(D. Egro, Ferit Duka, Sokol Gjermeni)  Shqipëria në dokumentet austro-hungareze 1912, Vëll. II, Tiranë: 2012

Ligji osman ndër shqiptarët e Mesjetës së Vonë, Tiranë: 2012

Punëtorët në Shqipëri, Tiranë: 2001

Veprimtaria e bandave dhe e organizatave opozitare ilegale në Shqipëri (1944- 1948), Tiranë: 2003

Lufta politike në udhëheqjen e PKSH (PPSH) 1944-1960, Tiranë: 2011

Lëvizja për emancipimin e plotë të gruas në vitet 1967-1970, Tiranë: 1982

Prona në fshat, Tiranë: 2000

Zhvillimi i revolucionit kulturor në Shqipëri gjatë viteve 1944-1948, Tiranë: 1982

Arsimi në Shqipëri (1945-1960), Tiranë: 2005

(E. Kambo, Ana Lalaj, Sonila Boçi)  Shqipëria në dokumentet austro-hungareze, korrik – gusht, 1912, Vëll. IV, Tiranë: 2012

Shkolla shqiptare në vitet 1960-1970, Tiranë: 2014

Jüdisch-christliche Traditionen und ihre Spuren im Koran. Mit Besonderer Berücksichtigung des syrisch-aramäischen Christentums. Saarbrücken: VDM (Verlag Dr. Müller): 2010.

Maksimilian Lamberc, Periudha hipotetike në gjuhën shqipe”. Perktheu Veniam Dashi. Pergaditen per botim Tefë Topalli, Edmond Malaj, (Universiteti i Shkodrës “Luigj Gurakuqi”. ) Tiranë: botart 2011.

Maksimilian Lamberc,“Midis Drinit dhe Vjosës”, Përktheu në shqip Sokol Mici, Përgaditen per botim Tefë Topalli, Edmond Malaj, . Tiranë: botart 2011.

Hebrenjtë në trojet shqiptare. Me një përqendrim në historinë dhe kulturën hebraike, Tiranë: 2012.

Franc Nopça: Pikëpamje fetare, doket dhe zakonet e Malcisë së Madhe. Me disa veçanti nga krahina e Zadrimës dhe nga Shkodra. E përkthyer nga  Dr. Mihal Zallari. Përgatitja për Botim dhe redaktimi nga Akad. Asoc. Marenglen Verli dhe Dr. Edmond Malaj. Botuar në: Tiranë: Eneas 2012.

Franc Nopça: Fiset e Malësisë së Shqipërisë Verirore dhe e drejta zakonore e tyre. E përkthyer nga  Dr. Mihal Zallari. Përgatitja për Botim dhe redaktimi nga Akad. Asoc. Marenglen Verli, Dr. Edmond Malaj. Botuar në: Tiranë: Eneas 2012.

Milan fon Shuflaj “Situata të Kishës në Shqipërinë paraturke” (origjinal: Kirchenzustände im vortürkischen Albanien). Përktheu nga origjinali gjermanisht dhe pergaditi per botim Edmond Malaj. Shkodër: Botime Françeskane 2013.

Historia dhe fizionomia e një qyteti mesjetar shqiptar. Drishti, Tiranë: 2016.

Markus Peters, Shtëpia botuese më e vjetër e Shqipërisë dhe kontributi i saj për Lëvizjen Kombëtare, arsimimin dhe kulturën. “Tipografia e Zojës së Papërlyeme” në Shkodër (1870-1945). Përktheu nga origjinali gjermanisht Edmond Malaj. Tiranë: Qendra Botuese e Jezuitëve 2016.

Konstatin Jireçek, Nga Shkodra gjer në Vlorë nëpër Shqipërinë Mesjetare. Përkthyer nga Origjinali gjermanisht dhe përgatitur për botim nga Edmond Malaj. Tiranë: ASA 2017.

Dokumente për Historinë e Shqipërisë të shekullit XV Vëllimi III (1411-1415). Transkriptuan dhe përkthyen: Injac Zamputi, Përparime Huta. Redaktoi dhe përgatiti për botim: Edmond Malaj.  Tiranë: Instituti i Historisë (ASA) 2018. ISBN: 978-9928-141-95-8.
 
Dokumente për Historinë e Shqipërisë të shekullit XV Vëllimi II (1405-1410). Pjesa e parë. Transkriptuan dhe përkthyen: Injac Zamputi, Pranvera Bogdani. Redaktoi dhe përgatiti për botim: Edmond Malaj.  Tiranë: Instituti i Historisë (ASA) 2019. ISBN: 978-9928-289-17-9. (V.2/1)
 
Dokumente për Historinë e Shqipërisë të shekullit XV Vëllimi II (1405-1410). Pjesa e dytë. Transkriptuan dhe përkthyen: Injac Zamputi, Pranvera Bogdani. Redaktoi dhe përgatiti për botim: Edmond Malaj. Tiranë: Instituti i Historisë (ASA) 2019. ISBN: 978-9928-289-18-6. (V.2/2)

Dialogu Ndërfetar; Një Qasje Teoriko-Praktike dhe Realiteti Shqiptar, Tiranë: 2015

Regjistri i Sanxhakut të Arvanidit i vitit 1431, Tiranë, 2017. (Përgatiti për botim në gjuhën shqipe Eduart Caka).

Defteri i regjistrimit të Përmetit dhe Korçës i vitit 1431, përkthyer nga Vexhi Buharaja, përgatitur për botim nga Eduart Caka, Akademia e Studimeve Albanologjike, Tiranë: 2018.

Gruaja në Shqipëri në vitet 1912-1939, Tiranë: 2002

Isa Boletini, Tiranë: 1987; ribotimi, Tiranë: 2000

(F. Musaj, Beqir Meta, Muharrem Dezhgiu)  Shqipëria në dokumentet austro-hungareze 1912, Vëll. V, Tiranë: 2012

Republika shqiptare 1925-1928, Botimet Albanologjike, Tiranë, 2018.

Berati në kohën osmane (shek. XVI-XVIII), Tiranë: 2001

Skënderbeu dhe Evropa/ Përmbledhje kumtesash. Redaktimi dhe përgatitja për botim Ferit Duka, Tiranë: 2006

Lef Nosi – Dokumente Historike 1912-1918, (Përgatiti për botim Marenglen Verli, Ferit Duka), Tiranë: 2007

Shekujt osmanë në hapësirën shqiptare, (Studime dhe dokumente) Tiranë: 2010

(F. Duka, Dritan Egro, Sokol Gjermeni)  Shqipëria në dokumentet austro-hungareze 1912, Vëll. II, Tiranë: 2012

Gjurmime në epokën e Rilindjes Kombëtare Shqiptare, Tiranë: 1980

Kryengritja fshatare e Shqipërisë së Mesme, 1914-1915, Tiranë: 1986

Bibliografi për Rilindjen Kombëtare Shqiptare 1845-1878, Tiranë: 1988

Aspekte të mendimit politik shoqëror shqiptar 1913-1915, Tiranë: 1990

Ataturku dhe shqiptarët, Tiranë: 1987; Botimi i II ,Tiranë: 1994; Botimi III, Shkup, 1996

Në vazhdën e gjurmimeve për epokën e Rilindjes Kombëtare Shqiptare. Përzgjedhje shënimesh historike dhe historiografike, Tiranë: 1997

Ataturku dhe Ataturkizmi në këndvështrimin shqiptar, Tiranë: 1999

Në prag të Pavarësisë , New York: 1999

Shqipëria ndërmjet Ballkaneve dhe Apenineve, Tiranë: 1999

Kuvendime për historinë kombëtare, Tiranë: 2000

Pages d’histoire albaniase (1474-1934), Istanbul: 2006

Marrëdhëniet shqiptaro-kineze në Luftën e Ftohtë 1956-1978, 316 faqe,Tiranë 2016.

Bisedimet e Asamblesë Kushtetuese mbi Çështjen e Shёn Naumit dhe Vermoshit, Tiranё: 2006

Princ Widi, Memorandum pёr mbi Shqipnin, Tiranё: 2008

Marrëdhëniet shqiptaro-turke 1912-1939, Tiranë: 2015

Indoktrinimi komunist përmes kulturës, letërsisë dhe artit – Dokumente historike (1945-1968) (Vëllimi I). Përgatitën për botim Beqir Meta, Afrim Krasniqi, Hasan Bello, 395 fq, Tiranë, 2018.

UNRRA në Shqipëri (1945-1947), Tiranë: 2000

Shqipëria në periudhën e Luftës së Ftohtë, Tiranë: 2007

(H. Kaba, Et’hem Çeku)  Shqipëria dhe Kosova në Arkivat Ruse 1946-1962, Prishtinë: 2011

(H. Kaba, Beqir Meta)  Shqipëria në dokumentet austro-hungareze (1912), Vëll. III, Tiranë: 2012

Shqipëria dhe të Mëdhenjtë: nga Lufta e Dytë Botërore në Luftën e Ftohtë,  Tiranë: 2015

Shqipëria dhe Kosova në arkivat ruse (1946-1962) (bashkëautor), Botimet Albanologjike, Tiranë 2017.

Shqipëria në rrjedhën e Luftës së Ftohtë (studime dhe dokumente), 2017.

1981: Demonstratat e Kosovës në Arkivin Kombëtar të Londrës, Prishtinë 2017.

Shkollat e para kombëtare shqiptare, Tiranë: 1973

Shoqëria e të shtypurit, shkolla shqiptare, Tiranë: 1979

Arsimi kombëtar shqiptar në vitet 1908-1912, Prishtinë: 1996

Pandeli I.Evangjeli(1859-1949), Tiranë: 2004

National education during the Albanian renaissance (1844-1912), Tiranë: 2007

Historia e Popullit Shqiptar, (vëll. I dhe vëll. 2), Tiranë: 2002; (vëll.III), Tiranë: 2007; (vëll.IV)  Tiranë: 2009

Historia e Shqipërisë, (vëllimi I), Tiranë: 1959, ( vëllimi II), Tiranë: 1964

Historia e Shqipërisë, (vëllimi I, II, III) Tiranë: 1984

Ndërhyrja e kapitalit të huaj dhe pasojat e saj skllavëruese për Shqipërinë (1925- 1931), Tiranë: 1979

(I. Fishta, V. Toçi)  Gjendja ekonomike e Shqipërisë në vitet 1912-1944, prapambetja e saj, shkaqet dhe pasojat, Tiranë: 1983

Ekonomia e Shqipërisë në vitet e para të ndërtimit socialist 1944-1948, Tiranë: 1984

(I. Fishta, Mihal Ziu)  Ndërhyrja e kapitalit të huaj dhe roli i tij për pushtimin e Shqipërisë (1936-1939), Tiranë: 1999

Historia e ekonomisë së Shqipërisë 1944-1960, Tiranë: 2004

Ndërhyrja arsimore në Shqipëri dhe qëndresa kundër saj, Tiranë: 1980

Shkollat amerikane në Shqipëri, Tiranë: 1995

(Injac Zamputi, Stavri Naçi, Zija Shkodra, Aleks Buda)  V.III : Shqipëria nën sundimin feudal ushtarak otoman (1506-1839), Tiranë: 1961

(I. Zamputi, S. Naçi, Z. Shkodra)  Burime të zgjedhura për historinë e Shqipërisë. Dokumente, V.III, Tiranë: 1962

(I. Zamputi, Aleks Buda, Kristo Frashëri, Petraq Pepo)  Burime të zgjedhura për historinë e Shqipërisë, Shek. VIII-XV, vëll.II, Tiranë: 1962

(I. Zamputi;, Aleks Buda)  Relacione mbi gjendjen e Shqipërisë Veriore dhe të Mesme në shek. XVII, Tiranë: 1963

Dokumente të shek. XV për Historinë e Shqipërisë, VI, Pjesa I, Tiranë: 1967

Regjistri i Kadastrës dhe i koncensioneve për rrethin e Shkodrës 1416-1417, Tiranë: 1977

Dokumente për historinë e Shqipërisë 1479-1506, Tiranë: 1979

(I. Zamputi; Aleks Buda; Luan Malltezi)  Dokumente për historinë e Shqipërisë të shek. XV, Tiranë: 1987

Dokumente të shekujve XVI-XVII për Historinë e Shqipërisë (1507-1592), vëll.I, Tiranë: 1989; vëll.II, (1593-1602), Tiranë: 1990; vëll.III, (1603-1621), Tiranë: 1989

(I. Zamputi, S.Pulaha)  Dokumente të shekujve XVI-XVII për Historinë e Shqipërisë, (1675-1699), V.IV, Tiranë: 1990

(Kasem Biçoku, J. Kastrati)  Gjergj Kastrioti Skënderbeu (Bibliografi 1454-1835), vëll. I, Tiranë: 1997

Për Skënderbeun, (Përmbledhje artikujsh), Tiranë: 2005

Skënderbeu, Tiranë: 2005

Lufta shqiptaro-turke në shek. XV, burime bizantine, Tiranë: 1967

(K. Bozhori, Filip Liço)  Burime tregimtare bizantine për historinë e Shqipërisë: shek. X-XV, Tiranë: 1975

Dokumente të periudhës bizantine për historinë e Shqipërisë: shek. VII-XV, Tiranë: 1978

(K. Bozhori; Stavri J. Dajo)  Ta Peristeria tis Aygis : paidika diigimata, Tiranë: 1984

Historie d’Albanie, Tiranë: 1964

Lidhja Shqiptare e Prizrenit (1878-1881), Tiranë: 1997

Gjergj Kastrioti Skënderbeu. Jeta dhe vepra (1405-1468); Tiranë: 2002

Historia e Tiranës, vëll.I, Tiranë: 2004

Historia e lëvizjes së majtë në Shqipëri dhe themelimi i PKSH, 1878-1941, Tiranë: 2006

Lidhja Shqiptare e Prizrenit në dokumentet osmane (1878-1881), Tiranë: 1978

Lidhja Shqiptare e Pejës (1896-1900), Tiranë: 1984

Dervish Hima (1872-1938), Tiranë: 1993

Ibrahim Temo, Jeta dhe vepra 1868-1945, Prishtinë: 1996

Ismail Qemali në Lëvizjen Kombëtare Shqiptare, Tiranë: 1987

Kur historia ndau dy popuj fqinj. Shqipëria dhe Greqia (1912-1914), Tiranë: 2012

(L. Dushku, Marenglen Verli)  Shqipëria në dokumentet austro-hungareze (1912), Vëll. VI, VII, Tiranë: 2012

Nga sundimi osman në Luftën e Vlorës. Kujtimet e Syrja Vlorës./ Përgatiti për botim Ledia Dushku dhe Marenglen Verli, Tiranë: 2013

Kujtesa Kolektive. Dëshmi dhe Ngjarje (bashkëautore). Instituti Albanologjik i Prishtinës. Prishtinë 2017.

Ripushtimi i Kosovës (shtator 1944 – korrik 1945), Tiranë: 1994

Aspekte të shtypjes kombëtare e politike të shqiptarëve në Kosovë (1981-1986), Tiranë: 1986, Ribotimi 2011

Himara në shekuj, (Përmbledhje studimesh. Përgatiti për botim Lefter Nasi), Tiranë: 2004

Kryengritjet popullore në fillim të Rilindjes sonë (1830-1877), Tiranë: 1962

Lidhja Shqiptare e Prizrenit në dokumentet franceze, vëll. I-II, Tiranë: 1978-1979

Çështje të historisë agrare shqiptare (fundi i shek.XVIII-vitet’30 të shek.XIX), Tiranë: 1984

(Luan Malltezi, Injac Zamputi, Aleks Buda)  Dokumente për historinë e Shqipërisë së shek. XV,  Tiranë: 1987

Beteja e Fushë-Kosovës dhe shqiptarët: 1389, Tiranë: 1998

(L. Malltezi, Sherif Delvina)  Mit’hat Frashëri, Tiranë: 1999

Malltezi; Sherif Delvina: Udhëtarët e huaj në Shqipëri gjer në fund të shekullit XIX / Mit’hat Frashëri; , Tiranë: 1999

(L. Malltezi, Sherif Delvina)  Mit’hat Frashëri Ministër fuqiplotë: Athinë (1923-1926), Tiranë: 2002

Beteja e Fushë-Kosovës 1389, (Përmbledhje studimesh. Redaktimi dhe përgatitja për botim Luan Malltezi), Tiranë: 2005

Lufta çlirimtare antiimperialiste e popullit shqiptar në vitet 1918-1920, Tiranë: 1969

Kongresi i Lushnjës. Lufta e Vlorës, Tiranë: 1974

Çështje të lëvizjes demokratike dhe revolucionare shqiptare në vitet 1921- 1924, Tiranë: 1977

Shqipëria në marrëdhëniet ndërkombëtare (1914-1918); Tiranë: 1987

Shqiptarët dhe francezët në Korçë, Tiranë: 1999

Lufta e Vlorës, faktorët e fitores; Tiranë: 2000

Shqipëria në Konferencën e Paqes 1919-1920, bashkëautor, 2017.

Reforma agrare kolonizuese në Kosovë (1918-1941), Tiranë: 1992

E vërteta mbi Kosovën dhe shqiptarët në Jugosllavi, Tiranë: 1992

Shfrytëzimi ekonomik i Kosovës (1970-1990), Tiranë: 1994

Burime të zgjedhura për historinë e Shqipërisë, vëll.II, III, Tiranë: 1962, 1965

Çështja e Kosovës një problem historik dhe aktual. (Përmbledhje studimesh. Përgatiti për botim Marenglen Verli), Tiranë: 1996

Kujtime të Tafil Boletinit: “Pranë Isa Boletinit”, vëll. I. (Kujtime. Përgatiti për botim Marenglen   Verli),Tetovë: 1996

Kujtime të Tafil Boletinit: “Përballë sfidave të kohës”, vëll. II. (Kujtime. Përgatiti për botim Marenglen     Verli), Tiranë:1996

Kosova në vështrim enciklopedik , Tiranë: 1999

Ekonomia e Kosovës në vargonjtë e politikës së Jugosllavisë (1945-1990), Tiranë: 2000

Kosova në fokusin e historisë, vëll. I, Tiranë: 2002

Kosova në fokusin e historisë, vëll. II, Tiranë: 2003

Komiteti “Mbrojtja Kombëtare e Kosovës”, (Përmbledhje studimesh. Redaktimi dhe përgatitja për botim Marenglen Verli), Tiranë: 2004

Nga Kosova për Kosovën. Profile biografike / Përmbledhje studimesh, Vëll. I, Tiranë: 2006

Kosova-sfida shqiptare në historinë e një shekulli, Tiranë 2007

Shqipëria dhe Kosova,historia e një aspirate, vëll. I, Tiranë 2007

Shqipëria dhe Kosova,historia e një aspirate, vëll. II, Tiranë: 2007

Lef Nosi – Dokumente Historike 1912-1918, (Përgatiti për botim Marenglen Verli, Ferit Duka), Tiranë: 2007

Pavarësia e Shqipërisë dhe sfidat e shtetit shqiptar gjatë shek. XX. /Përmbledhje kumtesash. Redaktimi dhe përgatitja për botim Marenglen Verli, Tiranë: 2007

Lidhja Shqiptare e Prizrenit në dokumentet austro-hungareze (1878)/Vëllim me dokumente,   vëll. I, Tiranë: 2008

(M. Verli, Ledia Dushku)  Shqipëria në dokumentet austro-hungareze, vëll. VI, VII, Tiranë: 2012

(M. Verli, Muhamet Shatri)  Dokumente britanike për çështjen shqiptare në Konferencën e Ambasadorëve në Londër  1912-1913, Tiranë: 2012

(M. Verli, Muhamet Shatri)  Dokumente franceze për Shqipërinë dhe shqiptarët më 1912,Vëll.II, Tiranë,  2012

Aspekte rreth krijimit dhe zgjidhjes së çështjes shqiptare (shek. XIX-XX)/ Përmbledhje   studimesh, Vëll. I, Tiranë: 2014

Shqiptarët gjatë Luftës së Dytë Botërore, Vëllim me studime, Tiranë: 2014

Shqiptarët në optikën e diplomacisë austro-hungareze (1878-1918), Tiranë: 2014

(M. Verli, Muin Çami)  Shqipëria në Konferencën e Paqes (1919-1920), Tiranë: 2015

F.Nopça, Fiset e Malësisë së Shqipërisë Veriore dhe e drejta zakonore e tyre.(Përgatiti për botim Marenglen Verli),Tiranë: 2012

F.Nopça, Pikëpamjet fetare, doket dhe zakonet e Malcisësë Madhe. (Përgatiti për botim      Marenglen Verli),Tiranë: 2012

Syrja Vlora. Kujtime – Nga fundi i sundimit osman në Luftën e Vlorës. /Përgatiti për botim Marenglen   Verli, Tiranë: 2013

Shqipëria e viteve 1912-1964 në kujtimet e Spiro Kosovës, vëll.I./Përgatiti për botim Marenglen Verli, Tiranë: 2008

Shqipëria e viteve 1912-1964 në kujtimet e Spiro Kosovës, vëll.II./Përgatiti për botim Marenglen Verli, Tiranë: 2009

Historia e Shqipërisë e viteve 1912-1964 në Kujtimet e Spiro Kosovës , Vëll. I. (Përgatiti për botim Marenglen Verli), Tiranë: 2008

Historia e Shqipërisë e viteve 1912-1964 në Kujtimet e Spiro Kosovës, Kujtime, Vëll. II. (Përgatiti për botim Marenglen Verli), Tiranë: 2008

Ballafaqime politike në Shqipëri (1898-1942)/Kujtime. Përgatiti për botim Marenglen  Verli, Tiranë: 1995, 2000, ribotimi: 2011

Nga sundimi osman në Luftën e Vlorës. Kujtimet e Syrja Vlorës./ Përgatiti për botim Ledia Dushku dhe Marenglen Verli, Tiranë: 2013

101 profile biografike. Nga Kosova për Kosovën. Tiranë 2017.

Shqipëria në Konferencën e Paqes 1919-1920, bashkëautor, 2017.

Kongresi i Përmetit/ Përmbledhje dokumentesh, Tiranë: 1979

Veprimtaria e shtetit të ri të demokracisë popullore (maj-nëntor 1944), Tiranë: 1982

Historia e Shqipërisë dhe e shqiptarëve, (bashkautor), Prizren: 2001

Anastas Lula – disidenti i parë i PKSh, Tiranë: 2004

Shqipëria nën pushtimin italian, Tiranë: 2004, 2015

(M. Dezhgiu, Fatmira Musaj, Beqir Meta)  Shqipëria në dokumentet austro-hungareze 1912, Vëll. V, Tiranë: 2012

Kryengritja e përgjithshme shqiptare kundër sundimit turk në vitin 1912, Tiranë: 1962

Dokumente diplomatike italiane për historinë e shqiptarëve (1912), përgatitur për botim nga Paulin Marku, Akademia e Studimeve Albanologjike, 413 f, Tiranë: 2019.

Kujtime nga lëvizja për çlirim kombëtar (1878-1912), Tiranë: 1962

Kujtime të grave veterane nga lëvizja për çlirim kombëtar, Tiranë: 1962

Kryengritjet popullore të viteve ’30 shek. XIX (dokumente osmane), Tiranë: 1978

Dilemat e Arbërit. Studime mbi Shqipërinë mesjetare, Tiranë: 2006

Ikje nga Bizanti, Tiranë: 2009

Nga Paleologët te Muzakajt: Berati e Vlora shek. XI-XV, Tiranë: 2009

Shekulli i Voskopojës, Tiranë: 2010

P.Xhufi, bashkautor –  L’Albania Veneta. La Serenissima e le sue popolazioni nel cuore dei Balcani, Milano: 2012

P.Xhufi, bashkautor – Çamëria. Vështrim historik dhe etno-kulturor, Tiranë: 2015

Arbërit e Jonit. Vlora, Delvina e Janina shek. XV-XVII. Tiranë 2017.

Vendbanimet fshatare në Shqipërinë e Veriut në shek. XV-XVI, Tiranë: 1986

Sali Kadria (bashkautor) – Shenjtorja shqiptare, Tiranë: 2010

Defteri i regjistrimit të Sanxhakut të Shkodrës i vitit 1485, vëll. I, II, Tiranë: 1974

Qëndresa e popullit shqiptar kundër sundimit osman nga shek.XVI deri në fillim të shek. XVIII, (Dokumente osmane), Tiranë: 1978

Shqiptarët dhe trojet e tyre, Tiranë: 1982

Qytetet shqiptare në Kosovë në shek. XVI, Tiranë: 1984

Popullsia shqiptare e Kosovës gjatë shek. XV-XVI/ Studime dhe dokumente, Tiranë: 1984

Pronësia feudale në tokat shqiptare (shek. XV-XIV), Tiranë: 1988

Kryengritja shqiptare e vitit 1911 në optikën e diplomacisë evropiane dhe ballkanike, Tiranë: 2011

(S. Gjermeni, Beqir Meta)  Shqipëria në dokumentet austro-hungareze 1912, Vëll. I, Tiranë: 2012

(S. Gjermeni, Ferit Duka, Dritan Egro)  Shqipëria në dokumentet austro-hungareze 1912, Vëll. II, Tiranë: 2012

Minoritetet në Shqipëri midis identitetit dhe integrimit (1939-1949), Tiranë: 2012

(S. Boçi, Ana Lalaj, Eriketa Kambo)  Shqipëria në dokumentet austro-hungareze (1912), Vëll. IV (korrik – gusht), Tiranë: 2012

Kujtesa Kolektive. Dëshmi dhe Ngjarje (bashkëautore). Instituti Albanologjik i Prishtinës. Prishtinë 2017.

Pashallëku i Shkodrës nën sundimin e Bushatllinjve në gjysmën e II të shek. XVIII  (1757-1796), Tiranë: 1964

Pashallëku i Shkodrës (1796-1831)

(Stefanaq Pollo, Selami Pulaha)  Akte të Rilindjes Kombëtare Shqiptare (1878-1912), Tiranë: 1978

Në gjurmët e historisë shqiptare, Tiranë: 1990

Në gjurmët e historisë shqiptare, vëll.III-IV, Tiranë: 2003

Mendimi iluminist i Sami Frashërit, Tiranë: 1986

Miniatura dhe piktura mesjetare në Shqipëri (shek.VI-XIV), Tiranë 2006

Ndërhyrja e kapitalit të huaj në Shqipëri dhe qëndrimi i qarqeve demokratike (1921- 1925), Tiranë: 1974

(V. Toçi, Iljaz Fishta)  Gjendja ekonomike e Shqipërisë në vitet 1912-1944, prapambetja e saj, shkaqet dhe pasojat, Tiranë: 1983

(V. Toçi, I. Fishta)  Ekonomia e Shqipërisë në vitet e para të ndërtimit socialist 1944-1948; Tiranë: 1984

Halim Xhelo, Militant e ideolog i shquar revolucionar, Tiranë: 1975

Rrymat e mendimit politiko-shoqëror në Shqipëri në vitet 30-të të shek. XX, Tiranë: 1985

Marrëdhëniet shqiptaro-jugosllave në vitet e Luftës Antifashiste Nacionalçlirimtare (nëntor 1941-nëntor 1944), Tiranë: 1986

Konferenca e Bujanit, (Përmbledhje kumtesash. Redaktimi dhe përgatitja për botim Xhelal Gjeçovi), Tiranë: 1989

Shteti shqiptar dhe çështja e Kosovës, Tiranë: 1999

Lufta Nacionalçlirimtare në Shqipëri, Tiranë: 1999

Pushtimi gjerman në Shqipëri (8 shtator 1943 – 29 nëntor 1944), Tiranë: 2004

Pushteti popullor në vitet e Luftës Antifashiste Nacionalçlirimtare, Tiranë: 1983

Mendimi politik e shoqëror i Rilindjes Kombëtare Shqiptare/Përmbledhje artikujsh nga shtypi, vëll. I, II, Tiranë: 1971, 1976

Esnafet shqiptare, Tiranë: 1973

Dokumente mbi Shqipërinë në shek. XVIII (1696-1705), Tiranë: 1975

Qyteti shqiptar gjatë Rilindjes, Tiranë: 1984

2017 © AKADEMIA E STUDIMEVE ALBANOLOGJIKE. TË GJITHA TË DREJTAT TË REZERVUARA.