Regjistrimi i temave

31 Maj, 2012 Të pa-kategorizuara

 

 1. “Çështje të integrimit në gjuhën shqipe në arsimin parauniversitar” Rezana Vrapi
 2. “At Anton Harapi-një rikthim i vështirë” Hysni Guda
 3. “Ornamentika në kostumografinë popullore të Shqipërisë së Jugut” Arjan Zurbo
 4. “Shqipëria në Traktatin e Varshavës” Etleva Smaçi
 5. “Evolucioni i temës së qytetit: “Qyteti i Jugut”, “Kronikë në gur”, “Qyteti pa reklama”” Alta Haluci
 6. “Manastiri i Shën Kollit në despotatin e Epirit (në kuadrin historik, arkitektonik dhe arkeologjik)” Reshat Gega
 7. “Sistemi i fortifikimeve Antike të Vona dhe mesjetare në Luginat e Mesme dhe të Poshtme të Osumit dhe Devollit” Majlinda Liçi 
 8. “Këngët popullore të fshatrave të Tiranës” Kreshnik Duqi
 9. “Kategoria gramatikore: vështrim në kufirin konvencional gramatikë-semantikë” Edmond Cane
 10. “Të folurit femëror në trevat e jugut (Vështrim sociolinguistik)” Aida Çuni Lamaj
 11. Tregtia Adriatike e Shkodrës me Republikën e Venecies në shekujt e XVII dhe XVIII” Alvin Saraçi
 12. “Ornamentika në banesën gjirokastrite” Dashmir Çuberi
 13. “Folklori dhe kompozitorët shqiptarë” Armira Kapxhiu
 14. “Muzetë arkeologjikë: Historia, e tashmja dhe perspektiva” Dorina Subashi (Xheraj)
 15. “Procese shndërrimesh ekonomike, social-politike dhe kulturore në Dardani në periudhën romake” Emine Hajderi
 16. “Rëndësia e edukimit gjuhësor në cilësinë e arsimimit dhe integrimit të të rinjve në shoqëri – një sfidë për sistemin shqiptar” Mariola Haxhiu
 17. “Korridori Vlorë-Prespë, 1081-1385” Suela Xhyheri
 18. “Amforat e Antikitetit të Vonë në Shqipëri (Shek. IV-VII M. KR)” Skënder Bushi
 19. “Fshati mesjetar i Kamenicës. Studimi i rrënojave arkeologjike-arkitektonike dhe rijetëzimi i tyre” Irklid Ristani
 20. “Statusi i pronësisë dhe institucioni i trashëgimisë në Shqipëri (1920-1939). (Me një vështrim prapavajtës prej fundit të Mesjetës)” Danja Sinani
 21. “Emigracioni politik antikomunist shqiptar 1945-1990” Drita Avdyli
 22. “Kontributi i De Radës në kërkimet gjuhësore mbi shqipen” Manjola Tërshana
 23. “Orkestrat frymore në Shqipëri” Sokol Saraçi
 24. “Marrëdhëniet shqiptaro-kineze në Luftën e Ftohtë 1955-1978″Gjon Boriçi
 25. “Letërsia e realizmit socialist: një aventurë mes realizmit dhe irealizmit” Arian Leka
 26. “Deti dhe kultura detare në botën shqiptare dhe në letërsinë shqipe (vështrim antropologjik)” Silvana Leka
 27. “E folmja e Kardhiqit, shqyrtime dialekto – sociolinguistike” Valbona Kalemi
 28. “Vëzhgime në leksikun dialektor të Rrafshit të Dukagjinit” Naim Berisha
 29. “Leksiku dialektor i të folmes shqipe të Vushtrrisë me rrethina” Abdurrahim Maxhuni
 30. “Marrëdhëniet shqiptaro-britanike gjatë luftës së dytë botërore” Armand Sheqi
 31. “Rreth ligjërimit poetik të Dritëro Agollit (Veçori leksiko-semantike dhe stilistike)” Sashenka Kamberi
 32. “Piktura murale në monumentet e kultit të krishterë në Shqipëri (shek. XII-XIV)” Era Bushi (Xhaferaj)
 33. “Romanet e Ismail Kadaresë (1963-1990) (Retorika dhe narracioni)” Gëzim Aliu
 34. “Letërsia humoristike e pasluftës – proza satirike e Qamil Buxhelit” Vjollca Rrapai
 35. “Pasqyrimi në komunikimin fjalësor të shqipes të ndryshimeve mendesiore, ideopolitike e sociokulturore në shoqërinë shqiptare moniste dhe në atë pluraliste” Diana Djaloshi
 36. “Politika e brendshme e Shqipërisë në vitet 1928-1939” Eriselda Sefa
 37. “Gjama e burrave ndër shqiptarë (Rasti i Dukagjinit dhe Mirditës)” Ledia Dushi
 38. “Dasma në Bregun e Detit, vështrim etnofolklorik (Fillimi i shek. XX – fillimi i shek XXI) Blegina Hasko Bezo
 39. “Kujtesa në gjurmën fotografike të Marubëve ose objektivi i lëvizshëm i një arkivi” Zef Paci
 40. “Demush Shala jeta dhe vepra” Vlorë Fetaj – Berisha
 41. “Kostumografia në teatrin shqiptar në Kosovë 1960-2000” Agnesa Muharremi
 42. “Estetika e folklorit koreografik dhe koreografisë së kultivuar” Aledia Kondaj
 43. “Baleti shqiptar 1950-1973” Roberta Ndokaj
 44. “Krijimi i leksikut shqip të terminologjisë teknike (Procese të krijimit, të pasqyrimit në gjuhë dhe të standardizimit)”. Gani Pllana
 45. “Tradicionalja në zhvillimin e skenografisë shqiptare” Erald Bakalli
 46. “Drama moderne në teatrin shqiptar” Esmeralda Selita
 47. “Historia e sportit edhe edukimit fizik në Shkodër 1912-1939” Benjamin Naku
 48. Analizë artistike dhe elemente të publicistikës në prozën e Petro Markos” Fatjona Memi
 49. “Gjuha dhe stili në krijimtarinë letrare të Fatos Arapit” Asime Feraj
 50. “Çështje të sinonimisë mbiemërore në gjuhën shqipe” Evis Hudhëra
 51. “Rreth leksikografisë shqipe njëgjuhëshe të shekullit XXI” Erena Haska
 52. “Veprimi i censurës mbi historishkrimin e letërsisë: Një histori letërsie e ndaluar (Studim historikp-letrar dhe krahasues)” Besa Hoxha
 53. “Veshjet shqiptare në artin pamor, në teatër dhe në kinematografi (Ndihmesa e artistëve shqiptarë në pasqyrimin dhe interpretimin e veshjeve dhe elementeve etnografike në veprat e tyre.” Merita Toçila
 54. “Letërsia e penguar dhe mitet e saj” Yzedin Hima
 55. “Dasma në Dibër” Mimoza Shqefni
 56. “Histori e pavarësisë së shqipërisë dhe konsolidimit të shtetit shqiptar” Alban Dobruna
 57. “Politika italiane ndaj çështjes shqiptare” Niko Ferro
 58. “Nacionalizmi Shqiptar në vitet 1912-1924” Sali Kadria
 59. “Dasma në Zadrimë” Leonora Ndreca
 60. “Teknikat dhe materialet ndërtimore tradicionale në banesën popullore shqiptare dhe ndërtimet e kultit” Frida Dragusha
 61. “Çështje të kohezionit gjuhësor te vepra e Ernest Koliqit” Besarta Qalliaj
 62. “Lef Nosi filolog – Studim historiko-letrar, arkeografik dhe filologjik” Edelajda Cenaj (Çepa)
 63. “Rreth klasifikimit të plotësave në gjuhën shqipe në kuadrin e teorisë së valencave” Migena Kapllani
 64. “Teatri dhe identiteti kulturor” Haqif Mulliqi
 65. “Krijimtaria folklorike për fëmijë, këngët lodra dhe ritualet” Majlinda Hala
 66. “Këngët popullore të dashurisë ndër shqiptarë” Orjona Shegaj
 67. “Shkodra përmes objekteve (Ndërtimi i identitetit urban përmes strategjive të kujtesës, monumenteve dhe muzeve)” Ermela Broci
 68. “Etnografia e ligjërimit në krahinën e Labërisë” Zamira Alimemaj
 69. “Fjalësimi dramaturgjik i botës i Et’hem Haxhiademit dhe kodet e shenjimit të tij gjuhësor në tekstualizimin artistik” Durim Çaça
 70. “Format e pashtjelluara në shqipen e shkruar të shekujve XVI-XVIII” Erzen Koperaj
 71. “E folmja e Prizrenit (Vështrim dialektologjik dhe sociolinguistik)” Muharrem Gashi
 72. “Baladat popullore te shqiptarët në Malin e Zi” Ismail Doda 
 73. “Zonat e ndërmjetme etnografike në Kosovë” Nexhat Cocaj
 74. “Institucionet politike të shtetit shqiptar 1912-1920” Elmaz Sherifi
 75. “Tradita etnomuzikore në Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë” Albin Sadiku
 76. “Shteti dhe institucionet në Shqipëri 1920-1924” Albana Mema
 77. “Drishti në mesjetë”  Teuta Shala – Peli 
 78. “Kënga qytetare shkodrane: Nga ‘ahengu’ tek ‘kënga qytetare'” Edmir Ballgjati
 79. “Struktura e morfemave të shqipes në dritën e fonologjisë leksikore” Merita Hysa
 80. “Simbolikë mitike e krijimit dhe e kërkimit: poezi shqipe – poezi europiane” Brikena Smajli
 81. “Vlerat sociolinguistike të së folmes së Dibrës si urë lidhëse mes gegërishtes qendrore dhe asaj verilindore” Anila Doda
 82. “Të shkruarit në arsimin parauniversitar” Antoneta Ramaj
 83. “Kleri në Lëvizjen Kombëtare Shqiptare” Nuridin Ahmeti
 84. “Politika e Austro-Hungarisë ndaj Shqipërisë 1912-1918” Elena Kocaqi
 85. “Letërsia qëllimore dhe historia e letërsisë shqipe prej fillimeve të saj deri në shekullin XX” Ermira Alija
 86. “Strategjitë narrative të romanit të Kosovës (Anton Pashku, Sabri Hamiti dhe Zejnullah Rrahmani)” Muhamed Citaku
 87. “Fushat konceptore dhe leksiko-semantike te frazeologjia e shqipes”  Manjola Zacellari
 88. “Mendimi letrar në vitet 1930 dhe vendi i Mitrush Kutelit” Arjan Llanaj
 89. “Arbërorët ndërmjet kishës perëndimore dhe asaj lindore gjatë shekujve XI-XV” Gjon Berisha
 90. “Struktura sociale e klasës punëtore në komunizëm” Olsi Lelaj
 91. “Mitet dhe letërsia e I. Kadaresë” Elida Qenami
 92. “Rreth vargjeve fjalëformuese me bazë foljen në shqipe dhe në anglishte (Vështrim leksiko-semantik)” Blerta Xheko
 93. “Folklori muzikor dhe muzika skenike shqiptare” Suzana Turku
 94. “Estetika e vallëzimit popullor shqiptar” Riselda Sejdija
 95. “Dorëshkrimet muzikologjike në Shqipëri: Pikëtakime të ndërsjellta mes muzikës bizantine dhe traditës muzikore vendëse” Holta Sina
 96. “Përkthimi i vecorive gjuhësore – stilistike të romanit të shkrimtarit britanik Tomas Hardi “Tesi Id’Erbervileve’ në gjuhën shqipe dhe në gjuhën spanjolle” Leonard Rapi
 97. “Formimi dhe funksionimi i terminologjisë së agromekanikës në shqipe në përqasje me anglishten” Arjan Shumeli
 98. “Balada si paratekst në letërsinë shqipe-vështrim krahasues ndërballkanik” Ermira Ymeraj
 99. “Rite, doke dhe zakone të martesës në Tiranë dhe rrethinat e saj” Sabina Vaqarri
 100. “Miti i malit në letërsinë shqipe: Fishta, Koliqi, Migjeni, Camaj”  Rovena Vata
 101. “Marrëdhëniet shqiptaro-turke 1920-1939”  Hasan Bello
 102. “Vepra e dramatizuar: Midis letërsisë dhe teatri” Donard Hasani
 103. “Aspekte të mënyrës së jetesës në rrethinat e Tiranës (Fillimi i shek XX-shek XXI)”  Manjola Xhaferri 
 104. “Poezia shqipe si histori letrare”  Gazmend Krasniqi
 105. “Arsimi në Shqipëri në vitet 1925-1939”  Robert Gjedia
 106. “Kostumografia Popullore dhe Elemente të saj në Artin Pamor” Abaz Hado
 107. “E folmja e Rahovecit me rrethinë” Fridrik Dulaj
 108. “Ndihmesa e Justin Rrotës në gjuhësinë shqiptare” Rexhep Osmani
 109. “Prirje dhe dukuri të romanit bashkëkohor shqiptar” Arben Prendi
 110. “Rite e simbole në ceremonialin e dasmës tradicionale” Albana Velianj
 111. “Bota ilire dhe ekspedita e Jul Çezarit” Nermin Basha
 112. “Kosova gjatë shekujve XIII- XV”  Bedri Muhadri
 113. “Balada shqiptare në kontekst ndërballkanik”  Olimbi Velaj
 114. “Marrëdhëniet juridike pronësore në Shqipëri në vitet 1925-1939” Yllka Rupa
 115. “Trashëgimia kuturore albanologjike në rrjetin global” Shpend Bengu
 116. “Shkolla Letrare Françeskane e Shkodrës” Kastriot Marku

 

 

2024 © Institutet dhe qendrat e Albanologjisë. TË GJITHA TË DREJTAT TË REZERVUARA. POWERED BY WEBART.AL