Mbretërit e parë të Evropës: 700 objekte të rralla nga Ballkani, ekspozohen në SHBA

31 Mars, 2023 Njoftime
U hap mbrëmë në Field Museum of Natural History në Çikago ekspozita “FIRST KINGS OF EUROPE”. Është një rast i rrallë bërja bashkë e një ansambli me rreth 700 objekte – ndër të tjera bizhuteri dhe armë – që nuk janë shfaqur kurrë më parë së bashku. Organizatorët e kanë menduar si një udhëtim për të zbuluar mjetet parahistorike, armët dhe objektet e ritualeve të përdorura në Ballkanin e 5000 vjetëve më parë, shpata, sëpata, kurora të çmuara që i kthyen luftëtarët në mbretër dhe ndryshuan përgjithmonë strukturën e shoqërisë. Vizitorët do të gjejnë aty objektet më të vjetra prej ari të bëra nga njeriu, të njohura si thesari i Varnës, të krijuara mbi 6000 vjet më parë; kryevepra të armaturës nga epoka e bronzit; kurora e artë vezulluese e një princi thrakas; një kurorë me gjethe ari dhe figurën e Nikesë, perëndeshës së fitores. Organizatorët kanë realizuar video, audio dhe pamje multimediale të krijuara për ta zhytur vizitorin në ritualet ceremoniale të atyre kohëve.
26 muze dhe 11 vende në të gjithë Evropën Juglindore kanë kontribuar për këtë ekspozitë midis tyre Kosova dhe Shqipëria me objektet e saj të trashëgimisë prehistorike, pjesë e fondeve të rralla të Institutit të Arkeologjisë – Akademia e Studimeve Albanologjike. Në ceremoninë e mbrëmshme zyrtare morën pjesë disa nga arkeologët që kanë punuar rreth 3 vjet për këtë përfaqësim të Shqipërisë Rovena Kurti, Rudenc Ruka dhe Belisa Muka.
Hapja për publikun e gjerë fillon sonte.
2024 © Institutet dhe qendrat e Albanologjisë. TË GJITHA TË DREJTAT TË REZERVUARA. POWERED BY WEBART.AL