Prof. Dr. Luan Përzhita

Drejtor i Institutit të Arkeologjisë

Shkarko CV

Që prej vitit 1982 punon si arkeolog në fushën e Antikitetit të Vonë dhe Mesjetës në Institutin Arkeologjisë, Tiranë. Ka kryer disa studime dhe kërkime jashtë Shqipërisë si në Francë, Itali, Greqi etj.

 • Kordinator në Shkollën Doktorale të Arkeologjisë në Akademinë e Studimeve Albanologjike, Tiranë.
 • Profesor i Arkeologjisë në Akademinë Studimeve Albanologjike në nivelin Master dhe PHD.
 • Profesor i Arkeologjisë Mesjetare të Ballkanit dhe i Arkeologjisë së Europës Juglindore në Universitetin e Prishtinës.
 • Profesor i ftuar për leksione mbi Arkeologjinë e Ballkanit nga Universiteti i Sorbonës IV.
 • Profesor i ftuar në Universitetin  Lion 2, Francë.
 • Profesor i ftuar në Universitetin e Barit etj.

Kontributet e deritanishme dhe interesat e tij shkencore janë të përqendruara në temat mbi periudhën e Antikitetit të Vonë në Provincën Dardane dhe atë të Epirit të Vjetër.

Ka lëvruar tema të tilla që lidhen me situatën e ndryshimeve dhe transformimeve urbane të provincave, procesin e kristianizimit, fortifikimet si dhe ka kontribuuar për njohjen e tyre në shtypin ndërkombetar.

Ka kryer 70 ekspedita arkeologjike në Shqipëri, Kosovë, Maqedoni dhe Malin e Zi. Ka drejtuar gërmimet arkeologjike për periudhën antike të vonë në Shqipërinë Verilindore (vitet 1983-1991; 1999-2005). Gjatë viteve 1994-2007 është Bashkëdrejtues i Projektit të përbashkët shqiptaro-britanik në Diapor  (Butrint). Gjatë viteve 2000-2008 ka drejtuar projektin “Kërkime Arkeologjike në Kosovë”, ndërsa në vitin 2008 ka drejtuar Projektin e Kalasë së Tetovës në Maqedoni. Po ashtu është drejtues i projektit Via Lissus-Naissus në Antikitetin e Vonë (Lezhë – Nish).

Ka botuar 12 monografi: me tematike nga kërkimet paleobizantine në Shqipërinë e Veriut dhe në Kosovë.

Ka shkruar mbi 65 artikuj në revista shkencore të botuara në Shqipëri, SHBA, Britani e Madhe, Francë, Itali dhe Kosovë. Ka marrë pjesë në mbi 55 simpoziume kombëtare dhe ndërkombëtare.

Aktualisht është:

 • Drejtor i Institutit të Arkeologjisë
 • Kryetar i Komisionit të Etikës në Akademinë e Studimeve Albanologjike
 • Kryetar i Këshillit Shkencor (IA)
 • Anëtar i Komitetit Kombëtar të Arkeologjise në Ministrinë e Kulturës së Shqipërisë
 • Anëtar i Këshillit Shkencor në Muzeun Historik Kombëtar të Shqipërisë
 • Anëtar i Bordit Butrinti – UNESCO
 • Kryeredaktor  i Redaksisë së Revistës Iliria
 • Kryeredaktor i Këshillit Botues të Revistës Candavia.

Drejtuesit ndër vite:

 • 2013 e në vazhdim prof. dr. Luan Përzhita
 • 2008-2013 prof. dr. Shpresa Gjongecaj
 • 1997-2008 akademik. prof. dr. Muzafer Korkuti
 • 1993-1997 prof. dr. Namik Bodinaku
 • 1990-1993 prof. dr. Neritan Ceka
2017 © AKADEMIA E STUDIMEVE ALBANOLOGJIKE. TË GJITHA TË DREJTAT TË REZERVUARA.