22 Shtator, 2022 Njoftime
Është pritur me interes konferenca e sotme shkencore për marrëdhëniet mes Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe Shqipërisë gjatë shek.XX, organizuar nga Instituti i Historisë (Akademia e Studimeve Albanologjike), me mbështetjen e Ambasadës Amerikane në Tiranë.
Edhe pse 100-vjeçare në moshë, kjo marrëdhënie nuk është konsumuar e plotë në kohë për shkak të ndeshtrashave të historisë moderne të Shqipërisë, me pushtimet gjatë Luftës së Dytë Botërore dhe sidomos me “ngrirjen e thellë” në mes gjatë komunizmit. Shqipëria mbeti i vetmi vend i Lindjes komuniste në Europë, me të cilin SHBA-të nuk patën marrëdhënie, me gjithë përpjekjet e Departamentit Amerikan të Shtetit gjatë viteve ’70.
Konferenca bashkoi disa gjenerata studiuesish me qasje të ndryshme në perceptimin e fenomeneve historike për këtë epokë. Studiuesit shqiptarë (Afrim Krasniqi, Hamit Kaba, Valentina Duka, Beqir Meta, Ledia Dushku, Pranvera Teli, Artan Hoxha, Edon Qesari, Migena Leskoviku) dhe ata amerikanë (Janusz Bugajski, Bernd Fischer, Elidor Mëhilli) përmes burimeve të njohura e të panjohura dhanë një panoramë retrospektive të atyre që kanë qenë marrëdhëniet shqiptaro-amerikane. Ata vunë në dukje edhe nevojën e perspektivave të reja në qasjet ndaj këtyre raporteve, qoftë në të shkuarën e largët, qoftë në epokën bashkëkohore, kur roli i SHBA-ve mbetet faktor i rëndësishëm për vijimin e reformave demokratike dhe ndërtimin e shtetit të të drejtës në Shqipëri.
Konferencën e përshëndeti Yuri Kim, Ambasadore e SHBA-ve në Republikën e Shqipërisë.
Në muajt e ardhshëm, ligjëratat do të botohen të plota shqip-anglisht.
2024 © Institutet dhe qendrat e Albanologjisë. TË GJITHA TË DREJTAT TË REZERVUARA. POWERED BY WEBART.AL