EDI-CAKA,-libri

Regjistri i Sanxhakut të Arvanidit i vitit 1431

Autori: Eduart Caka
Publikoi: Botimet Albanologjike
Nr. i faqeve: 275
Gjuha: Shqip
Çmimi: 0

Regjistri i Sanxhakut të Arvanidit i përket gjysmës së parë të shek. XV dhe është regjistri kadastral më i hershëm osman i këtij lloji të zbuluar deri në ditët e sotme. Zonat e përfshira në këtë regjistër bënin pjesë në njësinë administrative të quajtur sanxhaku Arvanid  me qendër Gjirokastrën por që zinte një hapësirë gjeografike nga Kruja për të zbritur në jug deri në Thesproti. Regjistri paraqet hapësirën e sanxhakut të ndarë në 335 timare dhe gjithashtu na jep të dhëna të rëndësishme mbi ekonominë, demografinë, toponiminë dhe shumë elementë të tjerë të kësaj hapësire gjatë shek. XV.