Paraqitja e veprës “Rexhep Qosja-filozof, ideolog dhe politikan i çështjes kombëtare”

5 Nëntor, 2021 Njoftime
Ditën e enjte, më 4 nëntor 2021, rektori i Akademisë së Studimeve Albanologjike, prof. dr. Luan Përzhita dhe zëvendësrektori, prof. dr. Valter Memisha, me ftesë nga Instituti Albanologjik i Prishtinës, morën pjesë në veprimtarinë shkencore të organizuar prej këtij institucioni për paraqitjen e veprës “Rexhep Qosja-filozof, ideolog dhe politikan i çështjes kombëtare”, të shkruar nga gjenerali dr. Kudusi Lami.
 
 
Në veprimtarinë, që përkonte dhe me 85-vjetorin e lindjes së akademikut të shquar, ishin të pranishëm përfaqësues nga institucionet shkencore kombëtare, përfaqësues të trupit diplomatik të akredituar në Prishtinë, përfaqësues të Qeverisë së Kosovës, punonjës shkencorë e bashkëpunëtorë të prof. Qosjes, shokë e dashamirës nga mbarë trojet shqiptare (Kosovë, Shqipëri, Maqedonie e Veriut, nga vendlindja e profesorit , Vuthaj, Mali i Zi etj.)
Veprimtarinë e hapi sekretari shkencor i Institutit Albanologjik të Prishtinës, institucioni që kish bërë dhe botimin e veprës, prof. Lulëzim Lajçi, kurse fjalën e rastit e mbajti drejtori i IAP prof. dr. Hysen Matoshi. Veprimtarinë e përshëndetën ambasadori i Republikës së Shqipërisë në Republikën e Kosovës, z. Qemal Minxhozi, prof. dr Luan Përzhita, prof. dr. Skënder Asani, drejtor i Institutit të Trashëgimisë Shpirtërore dhe Kulturore të Shqiptarëve, Shkup. Rektori Luan Përzhita, ndër të tjera vlerësoi veprën dhe veprimtarinë e jashtëzakonshme të prof. Qosjes, vendin e tij parësor në fushën e shkencave albanologjike e më gjerë si dhe të luftës së tij të pareshtur për bashkim, emancipim e zhvillim kombëtar të shqiptarëve.
 
 
Rreth librit “Rexhep Qosja-filozof, ideolog dhe politikan i çështjes kombëtare” folën prof. dr. Shyqyri Galica dhe prof. dr. Fadil Grajçevci, të cilët vunë në dukje punën e e madhe të autorit K. Lami për të dhënë sa më të plotë dhe me sa më shumë dokumente e referime burimore edhe këtë përbërës të veprës shumëdimesionale të akademikut Rexhep Qosja. Në fund përshëndetën dhe akademiku R. Qosja si dhe autori i veprës dr. Kudusi Lama.
 
 
Gjithashtu, rektori Përzhita pati takime të drejtpërdrejta me prof. Hysen Matoshin, drejtorin e IAP-it (Prishtinë), me prof. Skënder Asanin, drejtorin e ITShKSh-së (Shkup), si dhe me prof. Ylber Selën, drejtorin e AZGj-së (Shkup), me të cilët u shkëmbyen mendime për punën e bashkëpunimin shkencor ndërinstitucional, për organizimin e veprimtarisë “Ditët e Albanologjisë” nga Akademia e Studimeve Albanologjike në Tiranë, gjatë dhjetorit, si dhe për hapësirat dhe modalitetet e organizmit e koordinimit të veprimtarive shkencore e të botimeve të përbashkëta nga institucionet tona në vitin 2022.
 
2024 © Institutet dhe qendrat e Albanologjisë. TË GJITHA TË DREJTAT TË REZERVUARA. POWERED BY WEBART.AL