Rektori i Akademisë së Studimeve Albanologjike, prof. dr. Luan Përzhita, priti sot në një vizitë miqësore Presidentin e Republikës, z. Ilir Meta

13 Tetor, 2021 Njoftime
Rektori i Akademisë së Studimeve Albanologjike, Prof. dr. Luan Përzhita, priti sot në mesditë në një vizitë miqësore Presidentin e Republikës, z. Ilir Meta, në prani të senatit të profesorëve. Vjen ky takim pas dekretimit që Presidenti i bëri emërimit të rektorit dhe senatit të ri të ASA-s në korrik të këtij viti.
 
 
Presidenti u njoh me punën e deritanishme dhe me kërkesat që Akademia shtron për të çuar në një nivel të ri kërkimin shkencor albanologjik dhe trashëgiminë e saj, me një histori tanimë gati 70-vjeçare.
Rektori Përzhita theksoi kontributin që ASA ka pasur, që në themelimin e saj në vitin 2008 (Qendra e Studimeve Albanologjike), në saje të shkollës doktorale në krijimin e një brezi drejtuesish që sot janë në institutet dhe qendrat albanologjike në Kosovë dhe Maqedoninë e Veriut, por edhe më gjerë. Por çështja e pasjes së një statusi të veçantë është shprehur si shqetësim dhe kërkesë në këtë takim.
Do duhet të këtë një status “që i takon kësaj qendre për të garantuar ardhmërinë jetëgjatë të institucioneve tona, ashtu si simotrat e saj në vende afër nesh dhe në vende të ndryshme të Evropës, si struktura të studimeve nacionale”.
Prof. dr. Përzhita kujtoi se janë 100 kërkues shkencorë pranë ASA-s me moshë mesatare 45 vjeç. Këta përbëjnë një pasuri intelektuale, e cila trashëgon edhe pasurinë e brezave paraardhës, si një detyrim edhe ndaj taksapaguesve shqiptarë.
 
 
Nga ana tjetër, rekrutimi i studiuesve të rinj kërkon investim jetësor dhe financiar.
Profesorë të tjerë të pranishëm në takim u shprehën se është e nevojshme një strategji më vete për albanologjinë.
Presidenti dëgjoi profesorët e pranishëm dhe pas kësaj shprehu se propozimet dhe kërkesat për statusin dhe strategjinë e veçantë duhet të vijnë nga vetë ASA. Ai garantoi se do të japë mbështetjen e tij morale si kreu i shtetit, mbështjetje që ASA e meriton si intitucion me përgjegjësi për kujtesën kombëtare, po edhe për formimin e brezit të ri, me ekspertizën e teksteve shkollore në fushat e historisë, gjuhës, letërsisë, antropologjisë dhe kulturës shqiptare në tërësi.
 
 
Presidenti Meta tha se me marrjen e statusit të veçantë, vetëvetiu do gjejnë zgjidhje problemet e infrastrukturës që Akademia e Studimeve Albanologjike ndesh për më shumë hapësira administrative, për bibliotekë dinjitoze, por edhe për një laborator modern për konservimin dhe restaurimin e mijëra objekteve trashëgimi materiale e shpirtërore që ASA ka nën administrim.
 
 
Presidenti e preku për herë të parë një pjesë të këtyre thesareve që ruhen në fondet albanologjike. Ai bëri një vizitë në arkivin e nëndheshëm dhe u shpreh i impresionuar nga koleksioni arkeologjik dhe mënyra si ruhet ai.
Rektori Përzhita dhe trupa e proseforiatit u shpreh e gatshme për ta paraqitur idenë e saj për statusin dhe strategjinë mbi albanologjinë së afërmi, gjatë ditëve të albanologjisë që mbahet prej vitesh çdo dhjetor.
2024 © Institutet dhe qendrat e Albanologjisë. TË GJITHA TË DREJTAT TË REZERVUARA. POWERED BY WEBART.AL