Nënshkruhen kontratat e punë për hartimin e veprës “Fjalor i madh i gjuhës shqipe”

11 Maj, 2021 Njoftime
Ditën e hënë, dt. 10 maj 2021, në orën 11, në mjediset e Akademisë së Shkencave të Shqipërisë, u bë nënshkrimi zyrtar i kontratave të punës ndërmjet Akademisë së Shkencave si palë porositëse dhe anëtarëve të grupit që do të realizojnë hartimin e veprës “Fjalor i madh i gjuhës shqipe” me rreth 100 mijë njësi leksikore (90 mijë fjalë dhe 10 mijë njësi frazeologjike).
Ky është një projekt që drejtohet nga Akademia e Shkencave e Shqipërisë në bashkëpunim me Akademinë e Shkencave e të Arteve të Kosovës, me Akademinë e Studimeve Albanologjike dhe me Institutin Albanologjik të Prishtinës.
 
 
Vepra do të jetë mbarëkombëtare se do të përfshijë lëndë nga të gjitha trevat shqipfolëse, por dhe grupi i punës për hartimin e saj përfshin hartues dhe bashkëpunëtorë jo vetëm në Republikën e Shqipërisë por edhe në Republikën e Kosovës, Republikën e Maqedonisë së Veriut dhe leksikografë që punojnë apo jetojnë në Evropë apo në Amerikë.
 
Veprimtarinë paraqitëse e hapi kryetari i Akademisë së Shkencave të Shqipërisë, akad. Skënder Gjinushi, i cili paraqiti vlerat e veprës, rolin që ajo do të luajë si dhe vlerësoi të gjithë forcat shkencore që u ofruan për hartimin e veprës.
Pastaj e mori fjalën akad. Jani Thomai, në emër të grupit të punës për realizimin e veprës, por edhe si kryeredaktor dhe si bashkëhartues i projektit.
 
 
Pas ceremonisë paraqitëse pjesëtarë të grupit të redaksisë të hartuesve, bashkëpunëtorëve etj., nënshkruan kontratën e cila nënkupton një punë 3-vjeçare dhe dorëzimin e veprës në dhjetor të vitit 2023.
 
 
 
Redaksia e hartimit të “Fjalorit të madh të gjuhës shqipe” përbëhet nga akad. Jani Thomai, prof. dr. Miço Samara, akad. Gjovalin Shkurtaj, prof. dr. Valter Memishaj, prof. dr. Shefkije Islamaj, prof.dr. Shezai Rrokaj, akad. Francesco Altimari.
Do të marrin pjesë si bashkëhartues leksikografët: prof. dr. Hajri Shehu, prof. dr. Thanas Feka, prof. dr. Artur Lamaj, prof. dr. Tomorr Plangarica, prof. dr. Anila Omari, prof. asoc. dr. Idriz Metani, prof. dr. Kristina Jorgaqi, prof. dr. Ali Jashari, prof. dr. emal Murati, prof. asoc. dr. Anila Kananaj, Adrian Vehbiu, dr. Gëzim Gurgaj, dr. Naim Berisha, akad. Bardh Rugova, të cilët do të bashkëpunojnë me të tjerë studiues nga institucionet e gjuhës shqipe në universitete në Kosovë, Maqedoninë e Veriut, në Mal të Zi dhe me arbëreshët e Italisë.
2024 © Institutet dhe qendrat e Albanologjisë. TË GJITHA TË DREJTAT TË REZERVUARA. POWERED BY WEBART.AL