Veprimtaria shkencore-jubilare “Skënder Anamali – një themelues i arkeologjisë shqiptare”

10 Maj, 2021 Njoftime
Në 100-vjetorin e lindjes së arkeologut Skënder Anamali, një prej katër bashkëthemeluesve të arkeologjisë shqiptare dhe iniciator i kërkimeve në fushën e arkeologjisë arbërore, nën kujdesin e komisionit të përhershëm të historisë dhe arkeologjisë pranë Akademisë së Shkencave u zhvillua veprimtaria shkencore-jubilare “Skënder Anamali – një themelues i arkeologjisë shqiptare”. Fjala e hapjes së kësaj veprimtarie shkencore u mbajt nga akad. Skënder Gjinushi i cili vlerësoi figurën e prof. Skënder Anamalit, si një ndër themeluesit e Arkeologjisë Shqiptare.
Prof. dr. Neritan Ceka në fjalën e tij theksoi vlerat e spikatura shkencore dhe pedagogjike të prof. Anamalit.
Në këtë veprimtari morën pjesë gjithashtu edhe studiues të Akademisë së Studimeve Albanologjike të cilët u paraqitën me kumtesat si më poshtë:
Prof. dr. Luan Përzhita u paraqit me kumtesën “Skënder Anamali si iniciator i kërkimeve në fushën e arkeologjisë arbërore”, i cili gjatë fjalës së tij theksoi se historia e kërkimeve arkeologjike moderne për mesjetën e hershme shqiptare filloi, u rrit dhe u zhvillua për afro gjysmë shekulli nëpërmjet punës së palodhur të prof. Skënder Anamalit dhe arkeologëve të tjerë.
Ishin vitet 1960 kur arkeologjia shqiptare e drejtoi vëmendjen nga kultura e antikitetit të vonë dhe mesjetës së hershme shqiptare. Ky orientim i ri i kërkimeve shumë i rëndësishëm për arkeologjinë e historinë e periudhës së mesjetës së hershme, iu ngarkua prof. Skënder Anamalit.
 
 
Prof. dr. Gëzim Hoxha u paraqit me kumtesën “Arkeologjia e periudhës romake në Shqipëri; kontribut i prof. Skënder Anamalit”, i cili ndër të tjera theksoi se prof. Anamali ka sintetizuar gjithë përvojën e tij mbi periudhën romake në territorin e Shqipërisë.
Mjeshtëria e tij profesionale nuk qëndron vetëm në studimet dhe zbulimet e sakta, por edhe në shtrimin e problemeve të reja, që mbesin një potencial për kërkime të reja.
 
2024 © Institutet dhe qendrat e Albanologjisë. TË GJITHA TË DREJTAT TË REZERVUARA. POWERED BY WEBART.AL